
Redningskrans fra HANS HEDTOFT
”Vi synker langsomt.” Det var de sidste ord der hørtes fra telegrafisten Carl Dejligbjerg (1901-1959) om bord på det nybyggede grønlandsskib HANS HEDTOFT, da skibet på sin jomfrurejse forliste i en vinterstorm ved Grønlands sydspids Kap Farvel den 30. januar 1959.
HANS HEDTOFT var kendt over hele Danmark som det nye bindeled mellem Danmark og Grønland. Investeringen blev diskuteret, og mens socialdemokraterne så skibet som en udstrakt velfærdshånd til Grønland gennem den stormfulde nordatlantiske vinter, så det borgerlige Danmark helst, at private aktører fik chancen for at drive ruten mere effektivt.
Medierne dækkede skibets forlis og hele redningsaktionen tæt. Hver time vinternatten igennem bragte Radioavisen den seneste udvikling. Tusinder fulgte begivenhederne med et håb, der langsomt svandt. Katastrofen var en kendsgerning. Alle 95 om bord omkom. Den socialdemokratiske drøm om et grønlandsk velfærdssamfund efter dansk forbillede fik et knæk.
For de efterladte var forliset traumatisk, og politisk var sagen betændt. Skibets konstruktion blev diskuteret, og beslutningsprocessen endevendt. Var kaptajnen blevet tvunget til at sejle, selvom det var for farligt? Havde ministeren skylden? Løb staten fra sit ansvar? Grønlandsminister Johannes Kjærbøl (1885-1973) undgik en rigsretssag, men fik en varig plet på sit eftermæle. En ringe trøst for de efterladte.
Flere måneder efter forliset drev en redningskrans fra HANS HEDTOFT i land på Island. Som en hilsen fra dem, der aldrig kom hjem. Redningskransen hænger i dag i Frelserens Kirke i Qaqortoq (Julianehåb). Som minde og samlingspunkt for dem, der mistede. Redningskransen var i 2015-16 udstillet på M/S Museet for Søfart.