Skibsportrætterne
Skibsportrættet havde sin storhedstid midt i 1800-tallet, men det var i cirka 200 år, fra 1750 til 1950, en almindelig måde at vise skibe på. M/S Museet for Søfart har en stor samling af skibsportrætter fra hele perioden.
Skibsportrættet adskiller sig fra anden marinekunst ved, at det altid er et specifikt skib, der afbildes. Skibsportrætmalerne så normalt ikke sig selv som egentlige kunstnere men som håndværkere, der fabrikerede portrætter på bestilling. Normalt var det rederne eller kaptajnen, der bestilte billederne, som så enten prydede skipperens hjem eller rederens kontor. Ofte vil man kunne se skipperen stå agterst på skibet med styr på situationen.
Skibsportrætmalerne fandtes i havnebyer verden over. Her gik de til skipperne og viste eksempler på deres arbejde, eller måske endda en hurtig skitse af skipperens fartøj, mens de kom med tilbud på det færdige portræts pris. Det var det enkle skib, der var i centrum af billedet, og tit er det vist i flere vinkler. Der gøres normalt også meget ud af tydeligt at vise skibets navn ved hjælp af en frise under selve billedet eller via skibets flot vejende navnestander.
Hvis man vil vide mere om skibsportrætter og danske skibsportrætmalere, kan man læse bogen Danske Skibsportrætmalere af Hanne Poulsen.
Herunder kan du læse mere om et udvalg af de skibsportrætter, der kan ses i ‘Alle tiders skibe’.
