Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. På vores website bruges cookies primært til trafikmåling og optimering af sidernes indhold
Modtaget!
Åbent i dag kl. 11:00 - 17:00.

Formidlingshæfte: Modernismens skibe

Den 10-11. september 2005 markeredes Bygningskulturens Dag med temaet ”Modernismens bygninger”.

Også skibsbygningen blev præget af modernismen, og Handels- og Søfartsmuseet fremstillede derfor det lille skrift Modernismens skibe.

Med hæftet kan den besøgende på egen hånd gå på opdagelse i museets flotte samling af skibsmodeller og lede efter spor af modernismen.

Ved modernisme forstås det nye syn på sammenhængen mellem funktion og form – ofte fulgt af et ønske om en forenkling af udtrykket, en enkelthed som tillige kunne svare til en ny teknologi og masseproduktions behov og muligheder.

Idealet var, at ingeniørens og arkitektens syn på en opgave skulle smelte sammen, og de tidligste eksempler på dette ideal er herhjemme fra begyndelsen af det 20. århundrede.

I de følgende fem artikler skildres fire skibe i et modernistisk perspektiv – skibe som museet har modeller af.

I den sidste artikel findes en fotokavalkade af de skibe, som ældre danskere nok især vil huske i dette perspektiv – de 15 passagerskibe som DFDS i årene 1937 –1970 fik bygget til henholdsvis indenrigsfarten, Osloruten og sejladsen mellem Esbjerg og Harwich.

Modernismens skibe er anden udgivelse i rækken af M/S Museet for Søfarts formidlingshæfter. Den første Hvor livligt på skibsbroen findes ikke digitalt, men kan lånes på museets bibliotek.

Selandia 1912 af Benjamin Asmussen (PDF 1,11 MB)

Hammershus 1936 af Kåre Lauring (PDF 1,10 MB)

Argentinean Reefer 1941 af Thorbjørn Thaarup (PDF 0,18 MB)

Selandia 1972 af Steen Schønn (PDF 0,24 MB)

DFDS 1937-1970 af Hans Jeppesen og Henriette Gavnholdt Jakobsen (PDF 3,73 MB)

Gå til top