Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. På vores website bruges cookies primært til trafikmåling og optimering af sidernes indhold
Modtaget!

Formidlingshæfte: At finde vej til søs

I anledning af renæssanceåret i 2006 udgav museet formidlingshæftet At finde vej til søs – fire indblik i renæssancens søfart.

Den første artikel Søfart, opdagelser og kolonier er skrevet af cand.mag. Benjamin Asmussen og giver en generel oversigt over skibe, handel og opdagelser i renæssancen.

Cand.mag. Steen Schøn har skrevet om Jens Munk, der nok er den mest berømte danske opdagelsesrejsende. Jens Munk blev sendt ud af Christian IV for at finde en passage nord om Amerika til Asien. Den dramatiske beretning kan læses i artiklen Jens Munk – en dansk opdagelsesrejsende i renæssancen.

I artiklen Søkort og verdenssyn – i senmiddelalderen og renæssancen fortæller stud.mag. Thorbjørn Thaarup om de tidligste søkort. Disse kort, der blev kaldt portolankort, var i brug i hundredevis af år og dermed også i renæssancen.

Navigatør Jørgen Marcussen giver en grundig introduktion til navigation i renæssancen i sin artikel Thi de roser sig af, at de har hele kunsten i hovedet... Gennemgangen afsluttes med et fiktiv, men realistisk eksempel på en rejse i 1600-tallet fra Aalborg til England. En udvidet udgave af artiklen med noter kan findes på Jørgen Marcussens egen hjemmeside.

At finde vej til søs – fire indblik i renæssancens søfart er tredje udgivelse i rækken af M/S Museet for Søfarts formidlingshæfter.

Søfart, opdagelser og kolonier af Benjamin Asmussen (PDF 1,1 Mb)

Jens Munk – en dansk opdagelsesrejsende i renæssancen af Steen Schøn (PDF 1,10 Mb)

Søkort og verdenssyn – i senmiddelalderen og renæssancen af Thorbjørn Thaarup (PDF 1,0 Mb)

Thi de roser sig af, at de har hele kunsten i hovedet…  af Jørgen Marcussen (PDF, 1,0 Mb)

Gå til top