Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. På vores website bruges cookies primært til trafikmåling og optimering af sidernes indhold
Modtaget!

Christian Nielsens opmålinger

I 1940’erne og 1950’erne kunne man, hvis man havde opholdt sig langs de danske kyster og i landets utallige små havne, undre sig over en ung mand, der sommer efter sommer interesseret og metodisk tegnede, interviewede og opmålte, alt sammen for at dokumentere den danske bådebyggertradition, før den måtte gå i glemmebogen.

Denne unge mand var bådebygger Christian Nielsen, der senere skulle blive Handels- og Søfartsmuseets mangeårige konservator.

Museer beskæftiger sig i almindelighed med fortiden, men hvis viden om denne fortid skal bevares, er det ofte nødvendigt at dokumentere den, mens den endnu er nutid. Det var netop det, som Handels- og Søfartsmuseets direktør Knud Klem vidste, da han i samarbejde med museets skibstekniske konsulent Knud E. Hansen i slutningen af 1930’erne igangsatte en systematisk opmåling af de traditionelle danske bådtyper. Det praktiske arbejde kom til at hvile på Christian Nielsens velkvalificerede skuldre.

Arbejdet, der første gang udkom i bogform i 1973, kom til at løbe igennem flere årtier, både før og efter Christian Nielsens ansættelse som konservator på Handels- og Søfartsmuseet i 1953.

Efter mange år med opmålinger over det ganske land kunne han sammen med daværende stud.mag. bådebygger Palle Christiansen begynde at forberede de rentegnede opmålinger til udgivelse.
Resultatet blev bogen Danske bådtyper, der siden har været uomgængelig i studiet af danske sejltraditioner, både for herboende entusiaster og for læsere i udlandet.

I vores digitale billedarkiv kan man finde alle museets opmålinger. Disse er dog kun appetitvækkere, da man i selve bogen, der udkom i en flot ny udgave i 2005, ikke blot finder konstruktionstegninger, men også fotografier, stik og Christian Nielsens vidende tekster.

Gå til top