Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. På vores website bruges cookies primært til trafikmåling og optimering af sidernes indhold
Modtaget!
Åbent i dag kl. 11:00 - 18:00.

Fast udstilling: Porten til verden

På havnen tager sømanden afsked med sit liv som søn, ægtemand eller far og begiver sig ud i en anden verden – skibets og havets.

Fokus på sømandens familie

Sømandskonen måtte være stærk og selvstændig i de lange perioder hvor hendes mand var borte. Når han endelig var hjemme, var det for en kort periode før han måtte af sted igen. Udstillingen fortæller om sømandskonens vilkår og hvordan relationen mellem sømanden og hans familie blev holdt ved lige gennem breve og de mange gaver og souvenirs, som sømanden bragte med hjem fra den store verden.

Ludere og lommetyve

Sømanden var nødt til at forlade sin familie og søge ned i havnen for at finde hyre. Udstillingen fortsætter i havnen som skildres ud fra sømandens perspektiv. Det er her han finder hyre og det er her han finder afveksling og måske lidt frihed efter mange uger/måneder til søs. Havnen var et virvar af mennesker: Ludere og lommetyve, der var klar til at tømme sømandens lommer, tatovøren tilbød flotte tatoveringer og havnearbejdere i tusindvis, der knoklede med lastning og losning.

Sømandskirker og sømandshjem

Midt i alt det tøjlesløse stod sømandskirkerne og sømandshjemmene som en sikker havn for dem der ikke ønskede at smide alle pengene væk på sprut og damer. I sømandskirken kunne man finde ro og mere trygge omgivelser. Som afslutning fortæller udstillingen om hvordan sømanden lod sig forhyre og dermed indgik en aftale om at adlyde kaptajnen og følge de særlige regler, der gælder ombord på et skib.

Originale sømandstatoveringer

I udstillingen kan man prøve sine evner som tatovør og lave sin egen klassiske sømandstatovering efter museets store samling af originale sømandstatoveringer.

”JEG MÅ NED OG LURE VED HAVNEN – OG SNUSE TIL LIVET OM BORD..” ”..DERUDE ET STED BAG VED MOLEN – LIGGER VERDEN OG LIVET OG SOLEN”

-Arvid Müller: ”Havnen”. Sunget af Oswald Helmuth i Fønix-revyen 1937

Gå til top