Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. På vores website bruges cookies primært til trafikmåling og optimering af sidernes indhold
Modtaget!

Fast udstilling: Navigation og verdensbilleder

OBS! Lukket pga. udstillingsopbygning.

Hvor er jeg? Hvor skal jeg hen? To spørgsmål som sømænd gennem tiderne har forsøgt at besvare under deres rejser i elementerne, i videnskaben, i troen.

Et skattekammer af navigationsinstrumenter

At finde vej til søs er anderledes end at finde vej til lands. Havet giver få holdepunkter og søfolk har gennem tiden måtte bruge Solen, Månen og himlens stjerner til at navigere efter. Generationer af søfolk og videnskabsmænd har udviklet nye instrumenter og forfinet de teknikker man allerede havde. De målte dybden, farten, vinklen, retningen og tiden. Som besøgende kan man selv lære at finde sin position og sin vej hjem. Navigationens historie er præget af samspillet mellem viden og teknolog.

Fra dybdelodder til satellitter

I udstillingen kan man følge den stadige forandring i instrumenterne fra de simple dybdelodder til satellitterne – vores nuværende, menneskeskabte stjerner. Samtidig møder man de mennesker, der drev udviklingen fremad og dem som brugte instrumenterne til daglig. Man møder dem som reddede livet, og dem som mistede det. Navigationsinstrumenterne og menneskeskæbnerne omsluttes af film, der placerer den besøgende midt i elementerne. Man oplever storm, stille, is og sommer. Man sejler forbi historiske kyster og møder havets uhyrer.

”HAR JEG VOVET FORKERT, NUVEL, SÅ HJÆLPER LIVET MIG MED STRAFFEN. MEN HAR JEG SLET IKKE VOVET, HVEM HJÆLPER MIG SÅ?”

-Søren Kierkegaard, ”Sygdommen til Døden”, 1849

Gå til top