Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. På vores website bruges cookies primært til trafikmåling og optimering af sidernes indhold
Modtaget!
Åbent i dag kl. 11:00 - 17:00.

KOMMENDE UDSTILLING

DANNEBROG

Kongeskib i 90 år

Kongeskibet DANNEBROG er mere end et skib. Det er et flydende slot, der bringer den kongelige familie ud til danskerne. Når Kongeskibet kommer i havn på de årlige togter i Danmark, Grønland og Færøerne, møder monarken sit folk. Befolkningen tager imod og viser deres lokalområde frem til majestæten. Kongeskibet binder hele riget sammen og er rammen om den kongelige families liv til søs.

I 2022 fylder Kongeskibet 90 år. Det markerer M/S Museet for Søfart med en jubilæumsudstilling om DANNEBROG. Særudstillingen er en rejse med Kongeskibet gennem ni årtier – og et møde med tre monarker med blåt hav i årerne. Udstillingen viser alle facetter af Kongeskibet, der fungerer som både residens for Hendes Majestæt Dronning Margrethe II, et personligt hjem, skoleskib, symbol på kongemagten og samtidig rummer en fascinerende fortælling.

Udstillingen viser blandt andet modeller af kongeskibe gennem tiden, Kronprinsen og Prins Joachims matrostøj fra 1970’erne og akvareller, som Dronningen har malet om bord. Besætningens kongegaster beretter om det daglige arbejde, og fotografier fra kongefamiliens private fotoalbum giver indblik i Dronningens barndom, hvor sommerdagene om bord også levnede tid til udklædningslege og anden sjov.

M/S Museet for Søfart har indsamlet danskernes personlige minder, fotos og historier om Kongeskibet og viser også Kongeskibets betydning som motiv på souvenirs, porcelænsplatter og øletikketter.

Udstillingen åbner den 9. februar 2022 og varer indtil den 21. august 2022, og den er lavet i samarbejde med Kongehuset og De Danske Kongers Kronologiske Samling.

Udstillingen er sponsoreret af Arne v. Schleschs Fond, Knud Højgaards Fond, Orients Fond, Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond, Gangstedfonden, Ole Kirks fond, Zeuthens mindelegat, Toyota fonden, Lemvigh Müllers Fond og Furi Appel Gunnar Niskers Fond.

 

Vi er på jagt efter danskernes personlige møder med Kongeskibet. Har du et minde, foto eller en historie om det sejlende slot?

Stort set alle i Danmark kender til Hendes Majestæt Dronningens flydende residens, Dannebrog, enten gennem nyhedsmedier eller ved selv at have spottet det smukke og historiske skib. I anledning af Dannebrogs 90-års jubilæum arbejder M/S Museet for Søfart på en udstilling om Kongeskibet, den kongelige familie, besætning, betydning og ikke mindst mødet med befolkningen.

I den forbindelse er vi på udkig efter fortællinger, fotos, erindringer og måske endda genstande, der kan være med til at fortælle historien om Dannebrog.

Gennem ni årtier har Dannebrog besøgt utallige forskellige havnebyer på skibets togter rundt omkring i Danmark, Grønland og Færøerne. Kongeskibets årlige sejlads er monarkens møde med befolkningen i deres egen by. Når skibet kommer i havn, står store folkemængder klar til at tage imod, og på den måde er Kongeskibet med til at samle Danmark.

Særudstillingen om Kongeskibet kommer til at give et indblik i livet ombord på Dannebrog, og den kongelige families blik på Danmark set fra havet. Den kommer også til at fortælle historien om danskernes forhold til Kongeskibet.

Udstillingen DANNEBROG åbner den 9. februar 2022, hvor et udvalg af jeres historier vil blive præsenteret, og varer indtil den 21. august 2022.

Så gemmer du på historier og billeder om Dannebrog eller dit møde med skibet, og vil du være med til at skabe fortællingen om Dronningens flydende residens på M/S Museet for Søfart? Så vil vi meget gerne høre fra dig – skriv direkte til os på dannebrog@mfs.dk. Tak for dit bidrag!

Læs også: Kongehuset gør 10.000 private og historiske fotos tilgængelige for alle

Gå til top