Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. På vores website bruges cookies primært til trafikmåling og optimering af sidernes indhold
Modtaget!
Åbent i dag kl. 11:00 - 17:00.

særudstilling: Haenyeo – Havets kvinder

I særudstillingen “HAENYEO – Havets kvinder” dykker vi ned i fortællingen om de kvindelige fridykkere på øen Jeju ud for Sydkoreas kyst.

 

 

 

 

 

En kultur der er så usædvanlig, at den er optaget på UNESCOs liste over verdensarv.

I udstillingen står publikum ansigt til ansigt med 26 store portrætfotos af dykkerkvinderne på vej op af havet efter en hård og farlig arbejdsdag under vandet. Slidte og trætte, men klare i blikket. De fleste af kvinderne er ml. 60 – 80 år, men bomstærke. Indtil 1500-tallet dykkede mændene på øen også, men efterhånden tog kvinderne over. Kvinderne forsørger familien, mens mændene passer børn og hjem

”Mændene frøs for meget til at kunne dykke uden dragt. Kvinder frøs også, men vi holdt ud”.

– Jeong-Ja Kim, 86 år, haenyeo og fotograferet til udstillingen

 

 

 

 

At leve i harmoni med naturen.

Der er strikse regler for, hvornår, der er sæson for, hvilke dyr og planter. Kvinderne dykker uden brug af iltflasker, harpuner eller andre moderne hjælpemidler, men har udviklet en særlig åndedrætsteknik for at kunne opholde sig under vand i længere tid. Alt sammen for at kunne fiske skånsomt, undgå rovdrift på naturens ressourcer og sikre føde til kommende generationer.
Særudstillingen er lavet på initiativ af Min Jeong Ko, bosat i Sverige, og barnebarn af en haenyeo. Det er fotografen Hyung S. Kim, der har fulgt og fotograferet kvinderne.

 

 

Breathing under water

Udstillingen viser også uddrag af den koreanske dokumentarfilm “Breathing under water”, hvor kvinderne selv fortæller om deres historie, fællesskab og spiritualitet. Gennem en installation i udstillingen får gæsterne mulighed for selv at bringe deres ønsker til havgudinden sådan som dykkerkvinderne på Jeju altid har gjort det.

Særudstillingen “HAENYEO – Havets kvinder” kan opleves frem til 3. september 2023.

 

 

Udstillingen er produceret af Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg, Sverige.
Initiativtager til udstillingen er Minjeong Ko.
Fotograf: Hyung S. Kim.

Gå til top