Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. På vores website bruges cookies primært til trafikmåling og optimering af sidernes indhold
Modtaget!
Åbent i dag kl. 11:00 - 17:00.

Historien

Et 100 år gammelt og helt nyt museum

På afstand er det næsten usynligt, men under jorden – midt i den nyrenoverede Kulturhavn Kronborg og som nabo til Kronborg Slot – ligger Danmarks søfartsmuseum, M/S Museet for Søfart. Følger man de let skrånende broer ned i den gamle tørdok, vil man opleve et af de seneste års mest spektakulære nybyggerier i Danmark.

M/S Museet for Søfart fortæller historien om Danmark som en af verdens førende søfartsnationer på stemningsfuld og dramatisk vis i nyskabende rammer skabt af den prisvindende tegnestue BIG – Bjarke Ingels Group. Men museet er slet ikke så nyt.

 

Fra slot til dok

M/S Museet for Søfart havde haft til huse på Kronborg Slot fra 1915 til 30.12. 2012 under navnet Handels- og Søfartsmuseet. Museet skiftede i 2011 navn til M/S Museet for Søfart, som det nye museum kom til at hedde, da det åbnede 5.10. 2013. Den originale tanke med museet var at fortælle historien om dansk søfart i forhold til handel, fiskeri og militær, men med åbningen af bl.a. Fiskerimuseet og Vikingeskibsmuseet, ændrede fokus sig til formidlingen af den danske handelsflåde fra middelalderen og fremefter.

Der havde gennem en årrække været overvejelser om nye rammer til museet, og valget faldt på værftsområdet i Helsingør – en grund hvor der i århundreder er bygget skibe, og som i perioden 1882 til 1985 husede én af Danmarks betydelige aktører i skabelsen af nutidens maritime Danmark.

Flytningen fra de gamle lokaler på Kronborg Slot til de nye i dokken betød en mulighed for at gentænke hele museet og fortælle de seneste 600 års danske søfartshistorie på en helt ny måde.

“På museet kan du fortabe dig i film, genstande og tekster i timevis – eller du kan gå igennem udstillingen på 20 minutter og stadig få et glimt af søfartens fortid som nutid, dens strukturer og elementer. Mange ser søfartshistorien som en niche, men vi prøver at vise, at det er en ramme for alle mulige historier såsom kærlighed, død, mod, videnskab og drama.”

-Museumsinspektør Thorbjørn Thaarup om museets udstillinger og temaer.

 

Gå til top