Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. På vores website bruges cookies primært til trafikmåling og optimering af sidernes indhold
Modtaget!
Åbent i dag kl. 11:00 - 17:00.

Årets antologi fra museet

Lyst og længsler i bogform

Ny, lækker og anmelderrost udgivelse fra M/S Museet for Søfart.

Museets nye bog “Lyst og længsel – myter, afsavn og erotik i sømandens verden” har den 13. februar 2017 fået 5 stjerner i Berlingske. Bogen undersøger myten om den altid kække, virile og fandenivoldske sømand med en pige i hver havn og en libido på størrelse med verdenshavet. Hvad er myte, og hvad er fakta?

Kvindelige søfolk

Selv om søfarten gennem alle tider har været en mandsdomineret verden, har kvinden alligevel altid været til stede: om bord på skibet og i havn, i hjemmet og i tanken, i køjen og på overarmen – og kvinder har i dag en stigende betydning i de maritime erhverv. Derfor har kvinden og de kvindelige søfolk en vigtig plads i bogen.

Sømandsknejper, tatoveringer og myter

Bogen berører desuden emner som mytologi, tatoveringer, sømandsknejper, homoseksualitet, kunst, sømandsfilm, elskovsmidler, prostitution, krig og kærlighed. Bogen er delt op i 12 kapitler/artikler og rettet mod et bredt publikum. Bogen er fuldt illustreret med 100 fotos og illustrationer – deriblandt en række unikke originalillustrationer af den kendte danske tegner og kunstner Simon Bang.

Flere længsler og lyster

Årets antologi er lavet i forbindelse med museets aktuelle særudstilling “Sex & the Sea”, der handler om sømænds lyst, længsler, drømme og sexliv. Derudover har museet i samarbejde med radioproducenten Pejk Malinovski lavet audiowalken “Jeg har aldrig fortalt det til nogen…”, som kan opleves på museet ganske gratis.

Salg af antologien

Antologien koster 299,- og kan købes i alle danske boghandlere og i museumsbutikken.

Derudover kan den erhverves for 299,- + porto ved at sende en mail til mt@mfs.dk.

”Det var kvinden som sådan, det modsatte køn. Det var handyrets ubændige parringstrang, det var alt andet end kærlighed eller elskov. Det var brunst og intet andet. Og dog havde de fleste sømænd et billede i skibskisten … et fotografi af en ung kvinde, sød og tækkelig, i hvert fald i hans øjne, en pige, som ingen fik at se … Det var pigen hjemme, kæresten, som sømanden havde lovet ægteskab og evig kærlighed, men som han alt for ofte kun var tro i sit hjerte.”

-uddrag af sømanden Ejnar Juel-Hansens erindringsbog ca. 1890.

Årbogens baggrund

Siden 1942 har Venneselskabet for M/S Museet for Søfart udsendt en årbog med artikler om maritime emner. Det er blevet til langt over 70 årbøger.

Artiklerne i årbøgerne har dækket så at sige alle aspekter af søfarten. En oversigt over alle artikler fra 1942-2012 findes på Jørgen Marcussens hjemmeside Maritim information, og de kan findes i en digitaliseret form her.

Lækre antologier

Siden museet åbnede i den gamle tørdok i 2013 er der hvert år udkommet en lækker årbog, der har behandlet forskellige søfartsfaglige emner. I 2014 udkom for første gang en fælles søfartshistorisk antologi – udgivet af Maritim Kontakt og Museet for Søfarts Venneselskab i fællesskab og redigeret af M/S Museet for Søfart. I 2013 udkom “Museet i dokken”, i 2014 “Søfolk i krig”, i 2015 “STORM!” og i februar 2017 udkommer 2016-udgaven af årbogen “Lyst og længsel – myter, afsavn og erotik i sømandens verden”.

Redaktion

Hvis du har lyst til at skrive en artikel til museets kommende antologier, er du velkommen til at kontakte redaktør for 2017 museumsinspektør Thorbjørn Thaarup på tt@mfs.dk.

Gå til top