Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. På vores website bruges cookies primært til trafikmåling og optimering af sidernes indhold
Modtaget!
Åbent i dag kl. 11:00 - 17:00.

Undervisningsforløb

Hvordan arbejder en historiker?

Nøgleord: Kilder, kildekritik og søfartshistorie

Afprøv historikerens arbejde på egen krop

I dette undervisningsforløb får eleverne et indblik i, hvordan en historiker arbejder. Det vigtigste arbejdsredskab for en historiker er kilder. Hvad fortæller kilderne os? Kan vi stole på dets udsagn? Hvordan kan vi sikre os, at de taler sandt? Historien og historiefortællinger er afhængige af de øjne, der ser på den, den samtid som historierne fortælles i, og de spørgsmål der stilles til fortiden.

Autentiske arkivalier

I grupper arbejder eleverne med udvalgte kilder fra 1700-tallet og frem til i dag. Kilderne er forskellige former for ægte arkivalier såsom bøger, breve, fotos og genstande.

Ved hjælp af kilderne, skal eleverne gennem en kildekritisk tilgang, tegne en profil af en specifik sømand. Hvad fortæller kilderne om sømanden? Kan kilderne fx sige noget om sømandens navn, alder, erhverv?

Forløbet afsluttes med, at hver gruppe giver en kort præsentation af den sømand, de fandt frem til i kilderne, og sammen med museumsunderviseren diskuteres, hvad kildekritik er, og hvordan det bruges.

Forberedelse inden besøg

Gennemgå ”Den kildekritiske værktøjskasse” med eleverne. Diskuter forskellene mellem de forskellige begreber, og giv eksempler på, hvad de kan bestå af. Fx.: Hvad er et levn? Hvad kan et levn bestå af?

Opfølgning efter besøget

Bed eleverne om at lave deres egne kilder med fem genstande eller arkivalier, som fortæller noget om dem selv og deres samtid. Fordel herefter kilderne i klassen, uden at eleverne kender afsenderne. Eleverne får 15 minutter til at gennemgå den udleverede kildekasse og derefter give deres bud på, hvem der gemmer sig i kassen.

Uddannelse:  STX, HTX, HHX og HF

Mødested: Museumsbutikken ”M/S Cargo”

Varighed: 2 timer inden for tidsrummet 9.00-16.30

Periode: Året rundt

Max. deltagerantal: 1 skoleklasse og lærere

Fag: Historie (stx, hf, hhx), produktudvikling (htx), studieområdet (hhx, htx), teknologi (htx), teknikfag (htx) og studieretningsprojekt (stx)

Underviser: Universitetsstuderende inden for området historie, etnologi eller lignende

Pris: 700 kr.

Booking: Skriv til undervisning@mfs.dk – gerne 14 dage i forvejen – og udfyld denne bookingskabelon på forhånd og vedhæft mailen. Hvis det driller med at downloade bookingskabelonen, så højreklik på linket og vælg “Gem link som…” og gem dokumentet på din computer.

Bemærk: I er velkomne til at udforske museets udstillinger på egen hånd, i museets åbningstid, før og efter et undervisningsforløb. Eventuelle entréudgifter og bookinghåndtering er med i prisen for et undervisningsforløb. Få mere information om et besøg på egen hånd her.

Læs mere om praktiske informationer.

Gå til top