Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. På vores website bruges cookies primært til trafikmåling og optimering af sidernes indhold
Modtaget!
Åbent i dag kl. 11:00 - 17:00.

Velkommen til

Fyrskibet nr. 17

Efter 42 år i Nyhavn er FYRSKIB NR XVII  i maj 2018 blevet bugseret til Helsingør.

Engang var det signalflag fra Kronborg, der sendte beskeder til fyrskibet fra land. Fyrskibet fra 1895 advarede skibe om den farlige Lappegrund lidt nord for Helsingør.

Skibet lå på en udsat post, og hvis det ikke var vinterens is, der truede skibet, så gjorde de mange påsejlinger det. På arkivet fortæller de gamle dokumenter om det ene skib efter det andet, der kolliderede med fyrskibet – en engelsk skonnert, en dansk jagt, en svensk galease, en bark fra Ålandsøerne, et dampskib fra Esbjerg og mange flere.

Efter 24 år i det nordlige Øresund og en længere tur på værft fandt FYRSKIB NR XVII en ny station ved Gedser Rev, hvor det med enkelte afbrydelser lå til 1972.

Samtidig med at skibet advarede skibsfarten om revet, holdt det øje med vejr, vind, vand og dyreliv. Under den kolde krig spillede skibet en vigtig rolle i at overvåge Østblokkens søfart og tage imod flygtninge fra DDR, der ville til Vesten.

Siden 1970’erne har FYRSKIB NR XVII været museumsskib, og nu er det kommet til Danmarks søfartsmuseum i Helsingør. Med en historie der inkluderer Odense, Helsingør, Gedser, Kalundborg, København, Fåborg og Gilleleje egner skibet sig godt til at fortælle om, hvordan staten passede på den dyrebare skibsfart i fortiden.

Fyrskibet er et vidnesbyrd om, at der nu opstår en historisk havn omkring M/S Museet for Søfart i samarbejde med Helsingør Kommune, Helsingør Havn, og Hal 16. Læs mere om åbent i efterårsferien her.

 

FYRSKIB NR XVII er bygget i Odense, på station ved Helsingør, Gedser, Kalundborg og Øresund, på værft på Christianshavn, i Fåborg. Foto fra Fåborg havn efter ombygningen. Ombygget i 1917 på Rasmus Møllers Værft.

 

 

 

 

PÅSKEN 2019!
Fyrskib XVII er særligt åbent i påsken, hvor man kan komme på en omvisning hhv. lørdag og søndag d. 20.+21. april, enten kl. 12:30 eller kl. 15:00. Prisen er 30 kr. pr. pers., og billetten købes i M/S butik. Begrænsede antal billetter.
BEMÆRK at omvisningen desværre ikke er for gangbesværede.
OBS: Omvisningen søndag d. 21. april kl. 12:30 er desværre aflyst.

 

Laug for Fyrskib XVII:
For at holde det nu 123-årige skib vedlige er museet ved at etablere et laug af frivillige.

Hvis du er interesseret i at høre mere og gøre en indsats på det spændende fyrskib, så skriv til fyrskib@mfs.dk.

Gå til top