Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. På vores website bruges cookies primært til trafikmåling og optimering af sidernes indhold
Modtaget!
Åbent i dag kl. 11:00 - 17:00.

Debat: Nutidens stemmer i kolonihistorien

Tirsdag den 14. juni kl. 16:00-17:00

M/S Museet for Søfart er vært for en debat om formidling af Grønlands og Danmarks fælles historie mellem cand.mag. i Grønlandske og Arktiske Studier Ivalo Katrine Birthe Foget Olsvig og museumsinspektør Benjamin Asmussen. Debatten er modereret af journalist Martin Breum.

”Kolonihistorien fortæller vi som regel i Danmark fra et dansk eller københavnsk perspektiv”, fortæller museumsinspektør på M/S Museet for Søfart Benjamin Asmussen.  ”Der er kilderne rigeligst, og den synsvinkel har fyldt mest i forskningen. Men hvordan taler man egentligt om den fælles fortid i de tidligere danske kolonier i dag?”

At der kan være forskel på hvilke historier, der er i centrum forskellige steder, blev særlig tydeligt under markeringen af 100-året for salget af Dansk Vestindien. På US Virgin Islands i dag er det andre historiske aktører, der er i fokus end i Danmark.

”Derfor rakte vi ud til fire vidende personer med baggrund i Grønland, US Virgin Islands, Ghana og Indien og bad dem dele deres viden med os og vores gæster”, fortsætter museumsinspektør Benjamin Asmussen. ”Deres indsigter har vi nu tilføjet udstillingen om den danske kolonisøfart som et ekstra videnslag, og det giver både ekstra dybde og bredde.”

Den grønlandske stemme er Ivalo K. B. F. Olsvig, der er konsulent og foredragsholder med baggrund i både Grønland og Danmark. Ivalo fortæller: ”Det er på tide at man ikke kun fortæller historien fra et vestligt historiesyn, men i stedet er mere lydhør for og giver plads til andre stemmer i historien. Især befolkningsgrupper som har været tidligere koloniseret skal have plads til at kunne lære og derefter selv formidle deres egen historie.”.

”Jeg oplever tit folk siger at ”kolonitiden i Grønland er da lang tid siden”, men mine bedsteforældres generation opvoksede under kolonitiden, mine forældres generation oplevede indførelsen af Hjemmestyret, og da jeg var teenager, fik Grønland Selvstyre – så nej kolonitiden er ikke lang tid siden og det er vigtigt at forstå og forholde sig til.”, forsætter Ivalo K. B. F. Olsvig.

Debat: Nutidens stemmer i kolonihistorien – Det lokale i det globale på M/S Museet for Søfart.

Hvornår: 14. juni kl. 16:00-17:00 ca.

– Arrangementet er gratis for årskortholdere

– Arrangementet koster 125 kr. for besøgende uden årskort og inkluderer entre til museet

– Begge dele kræver reservation/køb af billet her

– Max antal pladser: 140

Gå til top