Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. På vores website bruges cookies primært til trafikmåling og optimering af sidernes indhold
Modtaget!
Åbent i dag kl. 11:00 - 17:00.

Foredrag: Sorttjærede ligkister v/ Niels Bjørn Hansen

De fleste har hørt om englændernes bombardement af København i 1807, men de færreste kender til den skæbne, som danske og norske søfolk led i engelsk krigsfangeskab under Napoleonskrigene. Med udgangspunkt i sin bog ”Sorttjærede ligkister” fortæller forfatteren Niels Bjørn Hansen om søfolkene, der sad fængslet på de berygtede sorttjærede fængselsskibe.

  • Hvornår: Onsdag d. 7. februar 2018 kl. 15.00 
  • Gratis når entreen til museet er betalt
  • Arrangementet er gratis for medlemmer af M/S Klub og M/S Klub+ med ledsager
  • Book billet på booking@mfs.dk

Om “Sorttjærede ligkister”: 

Årsagen til krigshandlingerne mellem Danmark og England var, at englænderne krævede at få udleveret den danske flåde. Danmark sagde nej. Men efter et terrorbombardement af København i september 1807 kunne englænderne drage hjem med deres krigsbytte – den stolte danske flåde.

Den engelske flåde erobrede under krigen 1381 fredelige danske handelsskibe og søfolkene ombord blev krigsfanger. Orlogsgaster fra den danske flådes kanonbåde og kapere – en slags statsautoriserede sørøvere – endte også i ”Prisonen”, hvis de blev fanget.

Ved Chatham, hvor de fleste danskere og nordmænd var placeret, blev fangerne udsat for lidt af en ydmygelse. De blev en lokal turistattraktion, og dagligt blev der sejlet utallige turister ud i robåde for at se fangerne på nærmeste hold. Det var næsten ligesom en tur i zoologisk have.

En skibsdreng ombord på et af skibene kaldte de flydende fængsler for ”Sorttjærede ligkister, der lugter ligesådan”. Bogen rummer mange andre beretninger fra fanger, der fortæller om kampen for overlevelse på de udrangerede krigsskibe. Søfolkenes officerer kunne i modsætning til matroserne leve et ganske frit liv i land i byen Reading. De skulle blot afgive deres æresord på ikke at flygte. Derfor deltog de i egnens sociale liv med baller og fine middage med engelske søofficerer. Det var en krig for gentlemen.

 

Gå til top