Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. På vores website bruges cookies primært til trafikmåling og optimering af sidernes indhold
Modtaget!
Åbent i dag kl. 11:00 - 18:00.

NUVÆRENDE udstilling

VESTINDIEN REVISITED – i kølvandet på kuldampere og cruiseturister

Fra 7. april til 1. november 2017

Hvilke spor efterlod det officielle Danmark, da de vestindiske øer blev solgt til USA i 1917?  Og hvordan er øerne stadig i dag påvirket af Danmarks tilstedeværelse på øerne? Det undersøger M/S Museet for Søfarts nye særudstilling “VESTINDIEN REVISITED – i kølvandet på kuldampere og cruiseturister”, der åbner den 7. april.

Hvad fulgte i kølvandet på tidligere dansk ejerskab over de vestindiske øer? Og hvordan har øerne efter 1917 og helt op til i dag været formet af fremmede magters interesser?

Det er noget af det, M/S Museet for Søfart sætter fokus på med særudstillingen ’VESTINDIEN REVISITED – i kølvandet på kuldampere og cruiseturister’ i anledning af 100-års markeringen for salget af de vestindiske øer til USA.

Udstillingen “VESTINDIEN REVISITED – i kølvandet på kuldampere og cruiseturister” er gennemført med støtte fra

D/S NORDEN // D/S Orients Fond

og Folketinget

Fra slavehavn til cruiseturisme

Med udgangspunkt i nyindsamlede genstande fra St. Thomas, interviews med lokale fra øen, nye og gamle film fra tiden efter 1917 samt hidtil ubelyst materiale fra danske og vestindiske arkiver og samlinger, fortæller udstillingen bl.a. om havnens vigtighed i forbindelse med Danmarks salg af øerne i 1917, og om hvordan danske interesser – modsat hvad de fleste tror – langt fra trak sig ud af områderne, men tværtimod gennem ØK og Vestindisk Kompagni spillede en central rolle for udviklingen i området et halvt århundrede efter øerne blev amerikansk ejendom.

Lille lokalitet med stor betydning

I udstillingen zoomes der ind på en lille maritim lokalitet med stor global betydning: Havnen i byen Charlotte Amalie på St. Thomas. En havn som i dag dagligt lægger kaj til krydstogtsskibe på hastige besøg. Og som under dansk flag først modtog tusindvis af slavegjorte afrikanere og sidenhen dannede grundlag for en aktiv kulomlastningsvirksomhed for oversøiske dampere.

Det jomfruelige land

Udstillingen tegner samtidig i dialog med lokalbefolkningen et portræt af et lille samfund, der altid har været formet af fremmede magters økonomiske og strategiske interesser – det være sig handel med slaver, sukker og rom, skibstrafik, international magtpolitik, toldfrie luksusvarer og turisme. Velkommen til et jomfrueligt land – betrådt og formet af skiftende tiders strømme af varer, mennesker, kapital, projekter og drømme.

Nye værker

Udstillingen på M/S Museet for Søfart er lavet i samarbejde med antropolog Nathalia Brichet og kunstner Camilla Nørgård, som har deltaget i indsamlingsarbejdet på St. Thomas i december 2016 og januar 2017. Camilla Nørgård står for udstillingens kunstneriske udtryk og bidrager til udstillingen med nye værker skabt af billeder og genstande fra St. Thomas.

Gå til top