Åbent i dag fra kl. 11 - 17

Illustration: Valdemar Irminger.

BRANDTS – museum for kunst og visuel kultur. 

Aktuel særudstilling: STORM

Fra 1. oktober 2015 til 12. juni 2016
STORMEN indtager M/S Museet for Søfart
 
Det blæser op til efterårsstorm i museets særudstilling STORM. Vær beredt på et vindomsust togt gennem århundreders stormvejr til søs når interaktive installationer gør dig søsyg, beretninger fra søfolk griber dig om hjertet, og skibsindustriens vindtunnelmodeller fascinerer. 
 
’Fløjt ikke om bord – det vækker stormen!’. Sådan lyder et gammelt visdomsord brugt af mange søfolk. Når M/S Museet for Søfart sætter fokus på STORM, vækkes havets kræfter i den grad til live. 
 
Alle sanser er i spil, når udstillingen kommer rundt om stormen gennem interaktive oplevelser, interviews, maleri, fotografi og virkelige stormoptagelser. 
 
Brækposerne er klar
Har man, ligesom årtusinders søfolk, modet til at begive sig midt ud i stormen, venter der en uafrystelig oplevelse i udstillingens virtual reality-installation udviklet specielt til udstillingen. Iført et par særlige briller får man fornemmelsen af at være midt i et uvejr af værste skuffe. Rælingen er dog inden for rækkevidde, og brækposerne hænger klar ved siden af.
 
Undervejs bliver man bl.a. klogere på, hvordan man forudser en storm, hvordan skibsindustrien stormsikrer deres skibe og folk, og hvordan den enkelte sømand forbereder sig på at møde stormen. I en ikke fjern fortid anbefalede man fx en kombination af champagne og kokain mod stormens evige følgesvend, søsygen.
 
Man kan også se redningskransen fra det forliste Grønlandsskib, HANS HEDTOFT, der for første gang udstilles i Danmark, Den standhaftige tinsoldat i sin skrøbelige papirbåd, og mange andre genstande der beretter om dem, der kom gennem storme og ud på den anden side, og dem der aldrig vendte hjem. 
 
Stormens stemmer
Stormens kulturhistorie fortælles i udstillingen af et broget kor af stemmer. Bl.a. beretter søfolk fra i dag om at stå ansigt til ansigt med en storm, og fra tegneseriens univers fortæller søulk Skæg Rasmus Klump sin evindelige historie om dengang stormen kulede op i Biscayen. 
 
Storm har en stærk symbolværdi inden for kunst og litteratur, og gennem udstillingen giver kunstnere som J.F. Willumsen, Jens Søndergaard, Kirsten Klein og Carl Rasmussen hver deres bud på stormen - på havet og i livet. Et nyt værk, skabt specielt til udstillingen af kunstner Eva Louise Buus i samarbejde med Den kongelige Porcelænsfabrik, skildrer stormens forløb. 
 
Film og lyd bidrager til følelsen af at komme helt tæt på det frådende hav og de meterhøje bølger. Komponist Hans Sydow har skabt lydkulissen, der også trækker på musikalske bidrag om storm fra bl.a. det danske metalband Solbrud.
 
UDSTILLINGEN ER STØTTET AF: D/S NORDEN // D/S Orients Fond
SPONSORER: ESVAGT / FORCE Technology
ØVRIGE BIDRAGSYDERE: With Fonden / Statens Kunstfond / Royal Copenhagen / VIKING LIFE-SAVING EQUIPMENT A/S

 

Det trækker op til STORM